English English  

 
 
     
 

Evaluacija projekta
Western-Balkan na Kritu,
Jun 2013
.

Visina putnih troškova
za studijske posete

Edukacija u oblasti supervizije
Sarajevo od 3. do 5.aprila 2013

 
  O PROJEKTU | UČESNICI | SEMINARI | AKTIVNOSTI | PREDAVANJA-OBUKA | VAŽNE INFORMACIJE   KONTAKT
 
J.U. DETSKI DOM “11. OKTOMBRI” SKOPJE – MACEDONIA
 
 
O instituciji   Fotografije   Rezultati u projektu   Kontakt  
 
INSTITUCIJE

Centar za zaštitu odojcadi,
dece i omladine - Belgrade

Dom za djecu “Maestral”- Split

Mladinski dom
“Malci Beliceva“ Ljubljana

J.U. Detski dom
“11. oktombri” Skopje

JU Djeciji dom
“Rada Vranješevic” Banja Luka

KJU "Dom za djecu bez
roditeljskog staranja" Sarajevo

JU Dom za djecu bez
roditeljskog staranja Tuzla

Dom za decu i omladinu
“Petar Radovanovic” Užice

Mladinski Dom
Maribor

Ju Dom-Porodica
Zenica

Dom za djecu
Vladimi Nazor-Karlovac

SOS-Decije selo
„Dr.Milorad Pavlovic“

 
 

 
 
 
O instituciji  
J.U. DETSKI DOM “11. OKTOMBRI” SKOPJE – MACEDONIA

Za Ustanovata
Naša odgovornost e na decata bez roditeli i bez roditelska griža koi se korisnici na uslugite na našata ustanova da im obezbedime zdrav emocionalen, socijalen i psiho – fizički razvoj.


Preku postojano izvršuvanje na našite rabotni aktivnosti (zgrižuvanje, obrazovanie, vospituvanje – moralno, rabotno, zdravsteno, estetsko) se obiduvame na najvisoko nivo da gi zadovolime baranjata na ovaa kategorija na korisnici na socijalna zaštita no i da im bideme od korist i na vrabotenite koi se del od nea. Veruvame deka decata se našata idnina i ovoj stav go poddržuvame so našata maksimalna angažiranost i posvetenost za sozdavanje na uslovi za zdrav psiho - fizički razvoj na našite vospitanici. Vo našeto rabotenje posebno se zalagame da motivirame, nagraduvame, regrutirame i zadržime profesionalci so izvonredni spodsobnosti koi se maksimalno posveteni na rabotata na koi im ovozmožuvame profesionalen razvoj i visok stepen na zaštita pri rabota. Zaednički site vraboteni ja spodeluvame odgovornosta i davame svoj pridones vo gradenjeto na zdravi ličnosti koi gi osposobuvame za samostoen život . J. U. Detski dom 11 Oktomvri kako socijalna ustanova edinstvena od vakov tip na podračjeto na Republika Makedonija se zalaga da gradi pozitivna slika za sebe i za uslugite koi što gi nudi, preku postojano podobruvanje na kvalitetot na istite, a se vo interes na decata bez roditeli i bez roditelska griža kako i na vrabotenite koi se važen segment zaradi sekojdnevnoto uspešno funkcioniranje na istata.

Zgradata na J. U. Detski dom „11 Oktomvri" e proektirana i izgradena za specijalna namena. Se sostoi od devet stambeni celini - stanovi so vkupen kapacitet od 144 legla.
Sekoj stan se sostoi od: dnevna soba, četiri spalni sobi so balkoni, toaleti i tuš kabini, no isto taka ima i zaednički prostorii koi gi koristat site vospitanici i toa: kujna, ambulanta za prva pomoš, kompjuterski centar, biblioteka, teretana, golem dvor so sportski teren i zabaven park.
Vospitnata rabota se temeli na planot i programata na Direktorot na Ustanovata. Vo zavisnost od vozrasta i kapacitetite na vospitanicite, istata sodržinski i didaktički se adaptira.
• Na vospiten plan se izučuvaat i razvivaat moralnite vrednosti, pravila i normi
• Na intelektualen plan se izgraduvaat rabotnite naviki za intelektualna rabota, se nasočuva kon intelektualno tvorenje i pottiknuvanje na prodolžuvanje na visoko obrazovanie.
• Na socijalen plan se nastojuva socijaliziranje na mladiot čovek vo opštestvenata sredina

Celta e izgraduvanje na samostojna ličnost, koja po završuvanje na prestojot uspešno ќe go prodolži životot vo opštestvoto..


   
 
 
 
Copy rights West Balkan Network 2010